Вчені провели дослідження, яке показало, що ожиріння впливає на біомаркери хвороби Альцгеймера у крові. Вони виявили, що ці зміни прогресують швидше у людей із надмірною вагою. Під час дослідження аналізували п’ятирічні дані 407 учасників програми Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative, які мали регулярні ПЕТ-скани мозку та забори крові. Особливу увагу звернули на рівні ключових біомаркерів, таких як pTau217, NfL та GFAP. Виявлено, що у людей з ожирінням ці біомаркери росли швидше, ніж у людей без надмірної ваги. Дослідники підкреслюють важливість дослідження динаміки цих показників, а не лише їх одномоментних значень. Аналізи крові виявилися найчутливішим інструментом для виявлення впливу ожиріння на розвиток патологій, пов’язаних із Альцгеймером. Контроль ваги може бути ефективним способом зменшення ризику розвитку цієї хвороби. У майбутньому, регулярні аналізи крові можуть стати стандартом моніторингу для пацієнтів, які отримують лікування антиамілоїдними препаратами.
Ожиріння суттєво пришвидшує розвиток хвороби Альцгеймера – дослідження