У вересні переробка соняшнику в Україні скоротилася до мінімального рівня з липня 2022 року, становлячи близько 560 тисяч тон. Це сталося через обмежену пропозицію соняшнику на ринку, що призвело до того, що деякі заводи почали переробляти ріпак або сою, які стали більш доступними після введення експортного мита. Аграрії також поспішали продавати соняшник через можливе падіння цін. Це призвело до накопичення запасів сировини на заводах і зниження цін у вересні. Проте в жовтні ціни на соняшник почали зростати через затримку збирання урожаю та підтримку з інших ринків олійних культур. Прогнозується, що обсяг переробки соняшнику в новому сезоні не перевищить минулорічний показник, а загальна переробка трьох ключових олійних культур може зрости до 16 млн тонн у сезоні-2025/26, залежно від умов експорту сої та ріпаку.
Переробка соняшнику в Україні знизилась до трирічного мінімуму
